01.10.2013 STOWARZYSZENIE KORUPCJI CZY PRZECIWDZIAŁANIA KORUPCJI...

List otwarty do Prokuratury Rejonowej w Wejherowie

Znamy różne formy aktywności "EFAS". Np w maroku  firma EFAS - Entreprise Féminine Rurale d’Economie Sociale, jest producentem oleju arganowego. W Rumi EFAS to, jeśli wierzyć temu co sami o sobie piszą  "Stowarzyszenie Przeciwdziałania Korupcji, Niegospodarności, Obrony Praw Człowieka "EFAS": prezes Elżbieta Flisikowska, z-ca prezesa Andrzej Skucha". Na forach intertnetowych, w wielu miejscach, prezes tego stowarzyszenia  w dniu 23 września 2013 roku napisała "(\Ela Flisikowska (gość))"  cyt. "tak mam Michała konto i już jutro wysyłam 1500 euro i co was to obchodzi z czego on żyje ale nie kradnie i to jest ważne ? dla nas mieszkańców a może kupię mu dobry samochód żeby ścigał tych co są przeciwko jego osobie". O kogo i o co chodzi? W kolejnym wpisie wyjaśnia to v-ce prezes ("EFAS" (gość)) "Oświadczam, że treść wpisu sygnowanego przez E.Flisikowską dot. Pana M.Pasiecznego nie była uprzednio znana członkom i zarządowi Stowarzyszenia "EFAS".... Z-ca prezesa zarządu Stowarzyszenia "EFAS" Andrzej Skucha".
            Jak wynika z przytoczonych i do dzisiaj nie sprostowanych  wpisów prezesa Stowarzyszenia Przeciwdziałania Korupcji EFAS, których prawdziwość potwierdza swoim wpisem v-ce prezes tego stowarzyszenia, stowarzyszenie to publicznie zapowiada darowiznę na rzecz nowego przewodniczącego Rady Miejskiej w Rumi. Pytamy zatem publicznie Prokuraturę Rejonową w Wejherowie czy ma zamiar podjąć kroki prawne wobec Stowarzyszenia Przeciwdziałania Korupcji EFAS, które z nieznanych powodów zapowiada przekazanie funkcjonariuszowi publicznemu znacznej sumy pieniędzy lub poprzez rozpowszechnianie takich, nieprawdziwych  informacji, celowo i z premedytacją działa na szkodę wizerunku funkcjonariusza publicznego.
            Liczymy na poważne potraktowanie naszego doniesienia, wszak chodzi tu o przewodniczącego PO w Rumi, będącego także przewodniczącym Rady Miejskiej Rumi pana Michała Pasiecznego.